زمان مطالعه: 3 دقیقه
در دنیای انیمه، بعضی آثار هستن که با وجود تمام پتانسیلشون، به خاطر اقتباس نادرست یا سانسور و حذف بخشهای مهم، نتونستن جایگاهی که لایقش بودن رو بهدست بیارن. یکی از مهمترین و البته بحثبرانگیزترین این آثار، توکیو غول (Tokyo Ghoul) بود؛ انیمهای که شروعی قدرتمند داشت ولی در ادامه با تغییرات عمدهای نسبت به نسخهی اصلی، دل خیلی از طرفدارانش رو زد. حالا اما بعد از سالها انتظار، خبر رسمی بازسازی کامل این انیمه توسط استودیو Pierrot منتشر شده؛ خبری که نهتنها هوادارهای قدیمی رو هیجانزده کرده، بلکه نوید اینو میده که قراره بالاخره این داستان تاریک، با همون کیفیت و عمقی که سوی ایشیدا (Sui Ishida) در مانگا خلق کرده بود، به تصویر کشیده بشه.
بعد از سالها گمانهزنی و انتظار، بالاخره استودیو Pierrot بهصورت رسمی اعلام کرد که انیمه توکیو غول قراره در سال ۲۰۲۵ بهطور کامل بازسازی بشه. این بار برخلاف نسخهی اولیه، قرار نیست فقط الهامگرفته از مانگا باشه، بلکه بازسازی قراره کاملاً وفادار به داستان اصلی باشه و هم از نظر روایت و هم کیفیت بصری، استانداردهای بالاتری رو دنبال کنه.
توکیو غول اولینبار به شکل مانگا توسط سوی ایشیدا خلق شد و بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ در مجلهی Weekly Young Jump منتشر میشد. این مانگا خیلی زود تبدیل شد به یکی از پرطرفدارترین آثار دارک فانتزی در ژاپن. داستان پسر دانشجویی به نام کن کانکی (Ken Kaneki) که بعد از یک حادثه ناخواسته، نیمی انسان و نیمی غول میشه و درگیریِ فلسفی و روانی بین دو دنیای متضادِ انسانها و غولها شکل میگیره. فضای تاریک، دغدغههای هویتی و پیچیدگیهای روانی شخصیتها باعث شد این مانگا خیلی فراتر از یک داستان اکشن ساده ظاهر بشه. تا سال ۲۰۱۸، این مجموعه بیش از ۴۴ میلیون نسخه در جهان فروخت و در لیست پرفروشترین مانگاهای قرن بیستویکم قرار گرفت. نسخهی ادامهدار این مجموعه با عنوان Tokyo Ghoul:re هم موفقیت مشابهی بهدست آورد.
با این حال، اقتباس انیمهای توکیو غول که در سال ۲۰۱۴ توسط استودیو Pierrot ساخته شد، نتونست اونطور که باید و شاید دل طرفدارها رو بهدست بیاره. فصل اول تا حد زیادی وفادار به مانگا بود و شروعی امیدوارکننده داشت؛ هم از نظر فضاسازی، هم معرفی دنیای غولها، و هم پرداخت اولیهی شخصیت کن کانکی. اما از فصل دوم به بعد، همهچی بهنوعی از مسیر اصلی خارج شد. فصل دوم با عنوان Tokyo Ghoul √A برخلاف انتظارها، بر اساس مانگا پیش نرفت و بهجاش روایتی جدید ارائه داد که گرچه گفته میشد توسط خود نویسنده یعنی سوی ایشیدا طراحی شده، ولی در عمل، ارتباطش با ساختار مانگا ضعیف و پر از تناقض بود.
ریتم داستان از اینجا به بعد به طرز محسوسی شتابزده شد. وقایع مهمی که در مانگا با پرداخت عمیق و تدریجی روایت شده بودن، در انیمه خیلی سریع و سطحی ازشون عبور میشد. شخصیتهای کلیدی یا بهکلی حذف شدن یا نقششون بیاثر شده بود. شخصیتهایی مثل هیده (Hideyoshi Nagachika)، توکا (Touka Kirishima)، آیاتو (Ayato Kirishima) و جووزو (Juuzou Suzuya) که در مانگا هر کدوم عمق شخصیتی خاصی داشتن، در انیمه کاملاً یکبعدی و گاهی صرفاً تزئینی بهنظر میرسیدن. رابطهی پیچیدهی کانکی با انسانها و غولها، کشمکش درونیش، و روند تبدیلش از یک قربانی به یک موجود سرد و تصمیمگیر، در انیمه هیچوقت اون عمق لازم رو پیدا نکرد. خیلی از سکانسهایی که در مانگا بهشدت بار فلسفی، اخلاقی یا روانی داشتن، در انیمه یا حذف شدن یا سادهسازی شدن.
از طرف دیگه، استفادهی بیش از حد از سانسور باعث شد فضای تاریک و خشن داستان که یکی از ویژگیهای اصلی توکیو غول بود، کاملاً بیاثر بشه. صحنههای مبارزه مبهم و تار شدن، خون و خشونت بهشدت کاهش پیدا کرد و در نتیجه، حس خطر و وحشتی که باید از حضور غولها منتقل میشد، عملاً از بین رفت. حتی موسیقی و تدوین هم در فصلهای بعدی افت قابلتوجهی پیدا کرد و نتونست اون اتمسفر سنگین و درگیرکنندهی فصل اول رو حفظ کنه.
در کل، میشه گفت که نسخهی اولیهی انیمه بیشتر از اینکه بازتابی از یک داستان پیچیده و چندلایه باشه، تبدیل شد به ترکیبی از صحنههای اکشن پراکنده، سانسورشده، و شخصیتهایی که فرصت شکوفایی پیدا نکردن. همین تفاوتها و واکنشهای منفی در طول زمان، باعث شد درخواستها برای یک بازسازی وفادار به مانگا بیشتر و بیشتر بشه. حالا که استودیو Pierrot تصمیم گرفته این پروژه رو از نو و به شکل کامل انجام بده، خیلیها امیدوار هستن که این نسخه بتونه حق مطلب رو ادا کنه. بازسازی جدید نهتنها فرصتیه برای ترمیم وجههی انیمه توکیو غول، بلکه شاید بتونه تعادلی بین اکشن و عمق روانی ایجاد کنه که نسخهی قبلی ازش محروم بود.
از دنیای فانتزی محبوبتون بیشتر بخونین:
فانتزی مگ